De schooldagen van Jezus

De schooldagen van Jezus - J.M. Coetzee | Warmolth.org

... staat (net als "De kinderjaren van Jezus") vol met filosofische vragen en dialogen, waarin de vraagstukken steeds adembenemend scherp worden neergezet en waarbij het ontbreken van een antwoord steeds op scherpzinnige en soms zelfs fabuleuze wijze wordt gedemonstreerd ... Recensie van Nico van der Sijde over De schooldagen van ... ... . De schooldagen van Jezus is een direct vervolg op De kinderjaren van Jezus dat in 2013, ook als wereldpremière, in Nederlandse vertaling verscheen. Daar beten de interpretatoren al hun tanden op stuk. Simon, een man van middelbare leeftijd, heeft zich ontfermd over een jongetje van 5 dat zijn ouders is kwijtgeraakt en dat de naam David krijgt. De schooldagen van Jezus. J.M. Coetzee (vert. ­Peter Bergsma). Uitg ... Recensie: De schooldagen van Jezus 📖 De Leesclub van Alles ... . Daar beten de interpretatoren al hun tanden op stuk. Simon, een man van middelbare leeftijd, heeft zich ontfermd over een jongetje van 5 dat zijn ouders is kwijtgeraakt en dat de naam David krijgt. De schooldagen van Jezus. J.M. Coetzee (vert. ­Peter Bergsma). Uitg. Cossee, Amsterdam 2016. 314 blz. € 19,95. De titel van een roman is het eerste contact van de schrijver met de lezer. Reply J.M. Coetzee, De dood van Jezus - Bert Altena 06/12/2019 at 11:52. Coetzee zijn wonderlijke trilogie Jezusboeken. Eerder verschenen De kinderjaren van Jezus (2013) en De schooldagen van Jezus (2016), waarin net als in dit boek, ondanks de titel, de naam Jezus niet voorkomt. De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt. Maar dan gebeurt er iets in het schoolgebouw dat de hele stad op zijn kop zet. De schooldagen van Jezus, het vervolg, gaat over de periode waarin David gedurende korte tijd een bijzondere opleiding volgt. Zoals eigenlijk niets normaal is, in de zin van herkenbaar, in het leven in dat onbestemde land geldt dat ook voor het opleidingsinstituut waar de zesjarige terecht komt. De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt. Maar dan gebeurt er iets in het schoolgebouw dat de hele stad op zijn kop zet. In 'De schooldagen van Jezus' gaat het verhaal verder. Het bijzondere gezin vestigt zich op een boerderij in de buurt van Estrella, waar zij gaan helpen met d...

INFORMATIE

AUTEUR
J.M. Coetzee
DIMENSIE
4,44 MB
BESTANDSNAAM
De schooldagen van Jezus.pdf

OMSCHRIJVING

Simón heeft zijn hele leven ingericht rond zijn rol als pleegvader van de eigenzinnige jongen Davíd. Toch is er méér nodig om het kind te begrijpen, te kunnen liefhebben. Hij zal zich open moeten stellen voor een wereld die hem onbekend was; de ratio en het denken loslaten, en toetreden tot een realiteit van intuïtie, gevoel, muziek en dans.Ze zijn halsoverkop vertrokken, gevlucht voor de autoriteiten. Simón en Inés vinden een woning in Estrella, een rustige stad die vooral opvalt door het bijzondere opleidingsinstituut. Daar leert hun zesjarige pleegzoon Davíd geen wiskunde of grammatica, maar – tot grote verbazing van zijn ouders – over het verband tussen sterren en dansen.De pragmatische Simón begrijpt niets van de school, en steeds minder van Davíd. De jongen benadrukt voortdurend dat Simón zijn echte vader niet is, en Simóns levenslessen dringen niet tot het kind door; het gevoel dat Simón iets fundamenteels niet begrijpt, groeit met de dag. Maar ondanks de onorthodoxe lessen, waar ook schoolreisjes naar een nudistenstrand bij horen, ziet Simón de jongen opleven. Alleen Dmitri, de conciërge van het naast de school gelegen museum, baart hem zorgen. Waarom hangt hij de hele tijd bij de jongen rond, met zijn knipsels uit vieze blaadjes, en zijn obsessie voor Ana Magdalena, de bloedmooie danslerares? Waarom duikt hij overal op, op de meest onverwachte plekken en momenten, als een duvel uit een doosje?De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt. Maar dan gebeurt er iets in het schoolgebouw dat de hele stad op zijn kop zet. Langzaam ziet Simón in dat er misschien nog een andere kant van het menselijk bestaan is: iets náást denken en ratio. Het lichaam, het gevoel, de dans; iets wat vooralsnog ongrijpbaar voor hem was, maar waar Davíd het levende bewijs van is. Simón zet alles op alles om zijn zoon te kunnen liefhebben en eindelijk te begrijpen.

Wil je het boek lezen?De schooldagen van Jezus in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur J.M. Coetzee. Lezen De schooldagen van Jezus Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN