Dorp, stad, land

Dorp, stad, land - Maartenjan Hoekstra | Warmolth.org

...ot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur ... Dorp, stad, land - MaartenJan Hoekstra - (ISBN ... ... .. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau. Waar dorpen zich kenmerken door een landelijk karakter, weinig voorzieningen en een hechte ... Situering. Een stad had in de middeleeuwen bepaalde voorrechten ten opzichte van de omliggende dorpen. Na het verkrijgen van stadsrechten door de plaatselijke landheer mocht zij bijvoorbeeld jaarmarkten organiseren, tolgeld heffen en we ... Dorp,stad Land-vacatures - - juni 2020 | Indeed.nl ... . Na het verkrijgen van stadsrechten door de plaatselijke landheer mocht zij bijvoorbeeld jaarmarkten organiseren, tolgeld heffen en werden er versterkingen gebouwd. In de Franse tijd werd dit voorrecht afgeschaft en omgezet in een stadstitel. Dit gebeurde door het Decreet van 10 Brumaire van ... Het boek 'Dorp, stad, land" van Maartenjan Hoekstra is een zeer prettig leesbaar boek. Het friste bij mij mijn kennis van de historie van ons eigen land op, plus verschafte het mij een heleboel informatie en " o ja, natuurlijk"-momentjes bij een heleboel woorden in het Nederlands die wij gebruiken zonder over de herkomst na te denken en die een herkomst hebben in die vaderlandse geschiedenis. Omgevingskwaliteit Als je een wandeling zou maken door je gemeente, hoe ervaar je dan bijvoorbeeld de straten, de oude en nieuwe panden, gevelreclames of het landelijk gebied rond je gemeente? Kortom, wat is de kwaliteit van jouw leefomgeving? Naastâ€...

INFORMATIE

AUTEUR
Maartenjan Hoekstra
DIMENSIE
3,74 MB
BESTANDSNAAM
Dorp, stad, land.pdf

OMSCHRIJVING

Nederland en België zijn de twee dichtst bevolkte landen van Europa. Gezien de waterrijke ligging van de Lage Landen is dat eigenlijk een wonder. De historie van woorden als strand, hunebed, molen en riool kan de ontwikkeling van onze streken als geen ander belichten. Daarom vertelt dit boek de bijzondere geschiedenis van het landschap en de bewoning aan de hand van de woorden die er door de eeuwen heen voor zijn gebruikt. Net als in Huis, tuin en keuken levert dat intrigerende woordverhalen op. Zo hebben we het begrip stad te danken aan de rechtspraak rond Keulen. De Franse boulevard blijkt gebaseerd te zijn op ons bolwerk. Waarom wilde niemand halverwege de negentiende eeuw aan een laan wonen en vanaf 1900 juist wel? En waar komen de woorden bus en tram vandaan? Door dit boek zal een wandeling door onze eigen leefomgeving nooit meer hetzelfde zijn.

Wil je het boek lezen?Dorp, stad, land in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Maartenjan Hoekstra. Lezen Dorp, stad, land Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN