Apostelkind

Apostelkind - Renske Doorenspleet | Warmolth.org

...e en zelf deed de groep er ook alles aan om dat verborgen te houden ... Het Spoor Terug: Apostelkind - OVT - VPRO ... . Er is nooit ver-antwoording In Apostelkind probeert ze te begrijpen wat haar is overkomen en welke ingrijpende gevolgen dat voor haar en anderen heeft gehad. Ze begint een zoektocht naar de geschiedenis en denkbeelden van de groep en verweeft archiefmateriaal en herinneringen tot een ontluisterend beeld van een gewoon - en tegelijkertijd ongewoon - Nederlands kind in de jaren zeventig en tachtig. Apostelkind is het boek over die worsteling. Duizenden kinderen d ... Apostelkind door Renske Doorenspleet - Boekhandel Douwes ... . Apostelkind is het boek over die worsteling. Duizenden kinderen die opgroeiden in het Apostolisch Genootschap kenden het nummerbord van hun leider uit het hoofd. De cijfers, 8017, vrolijkten hen op, zo zongen ze in een apostolisch koorlied, want die cijfers brachten hen dichter bij 'Oom Apostel'. Ofwel: de 'Christus van het heden'. Apostelkind door Erik Zwart. 2 weken geleden. 9 min. leestijd. A "Tussen 1946 en 2001 groeiden duizenden Nederlandse kinderen op in een verborgen, parallelle wereld. Ze vormden een gesloten gemeenschap met zo'n 30.000 ooms en tantes, broeders en zusters, en één Vader die volledige overgave eiste: de Apostel. In Apostelkind probeert ze te begrijpen wat haar is overkomen en welke ingrijpende gevolgen dat voor haar en anderen heeft gehad. Ze begint een zoektocht naar de geschiedenis en denkbeelden van de groep en verweeft archiefmateriaal en herinneringen tot een ontluisterend beeld van een gewoon - en tegelijkertijd ongewoon - Nederlands kind in de jaren zeventig en tachtig....

INFORMATIE

AUTEUR
Renske Doorenspleet
DIMENSIE
10,11 MB
BESTANDSNAAM
Apostelkind.pdf

OMSCHRIJVING

Een zoektocht naar de geschiedenis van het Apostolisch Genoootschap. De auteur verweeft archiefmateriaal en herinneringen tot een ontluisterend beeld van een Nederlands kind in de jaren 70 en 80. Tussen 1946 en 2001 groeiden duizenden Nederlandse kinderen op in een verborgen, parallelle wereld. Ze vormden een gesloten gemeenschap met zo'n 30.000 ooms en tantes, broeders en zusters, en één Vader die volledige overgave eiste: de Apostel. De groep had dagelijkse bijeenkomsten, een eigen taalgebruik, een intensief jeugdprogramma, een bijzondere levenstaak, aparte regels en rituelen. Overdag functioneerden de kinderen in het zichtbare leven in Nederland. 's Avonds en tijdens de weekenden leefden ze in een voor buitenstaanders onzichtbaar universum. Renske Doorenspleet werd geboren in het Apostolisch Genootschap. Na haar uittreding in 1998 wil ze nog maar één ding: haar eigen weg gaan. Maar ze heeft haar jeugd nooit kunnen loslaten. In Apostelkind probeert ze te begrijpen wat haar is overkomen en welke ingrijpende gevolgen dat voor haar en anderen heeft gehad. Ze begint een zoektocht naar de geschiedenis en denkbeelden van de groep en verweeft archiefmateriaal en herinneringen tot een ontluisterend beeld van een gewoon - en tegelijkertijd ongewoon - Nederlands kind in de jaren zeventig en tachtig. Ook laat ze zien hoe deze beweging binnen onze democratie ongemoeid heeft kunnen voortbestaan. Het resultaat is een adembenemend boek over interne dwang en machtsrelaties, de desinteresse van de buitenwereld, maar ook over de kracht van onbevangen nieuwsgierigheid en hechte vriendschap. Een ongekend verhaal. Renske Doorenspleet (1973) was als docent en onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Harvard en Leiden. Ze schreef wetenschappelijke artikelen en Engelstalige boeken over vrijheid en democratie. Sinds 2006 woont ze in Engeland en werkt ze aan de universiteit van Warwick.

Wil je het boek lezen?Apostelkind in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Renske Doorenspleet. Lezen Apostelkind Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN