Het kwade denken

Het kwade denken - Bettina Stangneth | Warmolth.org

... van filosofen, onder wie Leibniz, Rousseau, Kant, Nietzsche, Arendt en Rawls ... Atlas Contact Het kwade denken - Bettina Stangneth : Atlas ... ... . Al het kwaad schuilt in het denken zelf. In 'Het kwade denken' analyseert Bettina Stangneth 'het kwaad'. Dit doet zij aan de hand van een beroemde uitspraak van de filosoof Immanuel Kant: 'De mens is van nature geneigd tot alle kwaad en moet zich ervan afkeren om het goede aan te hangen.' Het begrip goed en kwaad verwoordt doorgaans een tegenstelling of spanning die in vele religies, filosofieën, mythen en andere verhalen wordt aangetroffen. In de wetenschap worden de begrippen goed en kwaad in verschillende discipl ... Bettina Stangneth - Het kwade denken - Denken over het ... ... . In de wetenschap worden de begrippen goed en kwaad in verschillende disciplines en vanuit verschillende invalshoeken bekeken: de ethiek (een tak van de filosofie) bestudeert het verband en het onderscheid tussen goed en kwaad, de ... Het gaat niet in de eerste plaats om een oplossing of een therapie maar om beter inzicht: wie het kwaad wil bestrijden, zal het eerst moeten begrijpen. Met 'Het kwade denken' denkt Stangneth verder na over het kwaad, een thema dat ze eerder beschreef in 'Eichmann in Argentinië'. Het kwaad hoort juist bij ons. In Stangneths mooie definitie: kwaad is het vermogen van mensen om iets te doen wat zijzelf als verkeerd zien. Haar nieuwe, in Duitsland lovend ontvangen boek behandelt drie vormen die 'het kwade denken' kan aannemen; twee daarvan haalt Stangneth uit de geschiedenis van de filosofie en de derde munt ze zelf. Bettina Stangneth Het kwade denken (Böses Denken) Vertaling: René van Veen. Atlas Contact, 235 blz. € 24,99. Tekst loopt door onder afbeelding. Beeld rv Publicaties Bettina Stangneth. Het kwade denken van hm de koningin De afgelopen maanden schaarde elke stad en elk dorp zich plechtig rond een eigen monument ter nagedachtenis van 'hen die vielen', als betrof het een altaar voor de laatste afgod die ons op het eind van de twintigste eeuw nog rest: het gezamenlijk slachtofferschap. Het gaat ni...

INFORMATIE

AUTEUR
Bettina Stangneth
DIMENSIE
9,71 MB
BESTANDSNAAM
Het kwade denken.pdf

OMSCHRIJVING

In 'Het kwade denken' analyseert Bettina Stangneth 'het kwaad'. Dit doet zij aan de hand van een beroemde uitspraak van de filosoof Immanuel Kant: 'De mens is van nature geneigd tot alle kwaad en moet zich ervan afkeren om het goede aan te hangen.' Volgens Kant is het goede dus een keuze. Een van de dingen die Stangneth concludeert is dat het een vergissing is te menen dat er een verband is tussen de ratio, het denken en de moraal. Het kwaad schuilt in het denken zelf. Maar wat moeten we dán? Met een aantal voorbeelden stelt Stangneth in dit heldere en provocerende boek een scherpe diagnose. Het gaat niet in de eerste plaats om een oplossing of een therapie maar om beter inzicht: wie het kwaad wil bestrijden, zal het eerst moeten begrijpen. Met 'Het kwade denken' denkt Stangneth verder na over het kwaad, een thema dat ze eerder beschreef in 'Eichmann in Argentinië'. Het boek kan dus worden beschouwd als een vervolg op die studie van het kwaad.

Wil je het boek lezen?Het kwade denken in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Bettina Stangneth. Lezen Het kwade denken Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN